Mazda CX-5

Bart Wubben plaatst zich voor Global Mazda MX-5 Cup Challenge op Laguna Seca

augustus 11, 2017
1242 keer gezien
seats

Bart Wubben is winnaar geworden van de shoot-out op Circuit Zandvoort tussen vijf coureurs van de Conrad Mazda MaX5 Cup. Met deze winst sleept Wubben de wildcard in de wacht die Mazda Motor Nederland had gekregen voor de Global Mazda MX-5 Cup Challenge op het legendarische circuit van Laguna Seca. De 34-jarige Utrechtse coureur zal halverwege oktober de strijd aangaan met andere racetalenten van over de hele wereld, allemaal op jacht naar de eerste prijs van $ 75.000,-.

De wildcard voor dit bijzondere event was dusdanig uniek dat de importeur van Mazda in Nederland deze plek in de jaarlijkse Challenge niet zomaar wilde weggeven. In samenspraak met het rijderscomité en de cupcoördinator van de Conrad Mazda MaX5 Cup werden vijf kandidaten geselecteerd op basis van verschillende criteria, die vervolgens in een shoot-out moesten laten zien wie van hen het meeste recht had op deze felbegeerde ticket. Onderdeel van hun inspanningen vormde ook het zichtbaar maken van de wijze waarop ze hun activiteiten rond deze Global Mazda MaX5 Cup Challenge in de publiciteit konden brengen.

Marcel Dekker, András Király, Bart Wubben, Frenk Vollebregt en Thomas Dekker kregen op Circuit Zandvoort allemaal de kans om in een korte vrije training kennis te maken met een voor hen onbekende auto, een MX-5 NC cupracer, waarmee de Mazda Endurance Challengers deelnemen aan het endurancekampioenschap van het DNRT. Na de training en de presentatie van hun publiciteits-bidbook kreeg iedere coureur de kans om op een lege baan een snelle ronde neer te zetten. De jury besliste uiteindelijk dat Wubben alle onderdelen het beste had uitgevoerd

De registratie voor de Global Mazda MX-5 Cup Challenge is deze week geopend. Het event op de Mazda Raceway Laguna Seca in Monterey, Californië is van 12-15 oktober en bestaat uit vrije trainingen, een kwalificatie en twee races van elk 45 minuten. Het totaal aan prijzengeld bedraagt $ 110,000,-. Degene met de meeste punten na afloop van beide races mag zich de winnaar noemen van de Challenge en neemt ¤ 75.000,- mee naar huis. Registreren kan via www.MazdaMotorsports.com voor alle coureurs met een internationale C-licentie, met uitzondering van Mazda Motorsports fabriekscoureurs.

De eerst editie, onder de naam Global Mazda MX-5 Cup Invitational, kende 19 coureurs uit de USA, Japan, Australië, Groot-Brittannië, Zweden, Polen, Duitsland en Zwitserland. Het was de eerste keer in de geschiedenis van het professionele MX-5 racen in de USA dat Mazda Motorsports een echt internationale race had georganiseerd voor enkele van de beste coureurs en opkomende talenten in deze sport.

"Mazda MX-5 racing staat bekend om zijn intensiviteit, van grassroot tot op professioneel niveau", vertelt David Cook, business development manager van Mazda Motorsports. "De Battery Tender Global Mazda MX-5 Cup, met BFGoodrich Tires als belangrijke sponsor, is onze meest aansprekende raceserie in de USA”.

“Het is onze intentie om de Global MX-5 Cup Challenge tot een topevent te maken in de racewereld. Vorig jaar was het voor ons vooral belangrijk om dit evenement van de grond te tillen en onze gloednieuwe raceauto te laten zien aan coureurs en media buiten de Verenigde Staten. Nu willen we iedereen laten zien wat topcoureurs uit de hele wereld kunnen doen in onze Global MX-5 Cup auto".

Inmiddels zijn er wereldwijd zo’n 150 exemplaren van de Mazda MX-5 Cup auto verkocht, waardoor er voldoende mogelijkheden zijn voor coureurs om er één te vinden of te huren om mee te dingen naar de hoofdprijs van $ 75.000,-. Voor de tweede plek is er $ 25.000,- beschikbaar, de derde plaats op het podium levert $ 10.000,- op. Deelnemers moeten beschikken over een IndyCar-licentie (internationale C-licentie) van de organiserende partij (IndyCar) van deze MX-5 Cup.

De Mazda MX-5 Cup in de USA

De MX-5 Cup raceauto’s rollen als complete MX-5 Roadster productieauto’s van de band in de fabriek van Mazda in Hiroshima, Japan, voordat ze worden vervoerd naar de technische ontwikkelingspartner van Mazda, Long Road Racing in Statesville, North Carolina, waar ze worden omgebouwd tot raceauto. Het proces omvat het demonteren van de productieauto, lassen en spuiten van een volledige rolkooi en nieuw interieur en het afmonteren van de raceauto met meer dan 250 autosport-specifieke onderdelen. Andere onderdelen van de auto, inclusief de SKYACTIV-G 2.0 liter benzinemotor, zijn verzegeld om een eerlijke concurrentie en een kostenefficiënte competitie te waarborgen.

De Battery Tender Global Mazda MX-5 Cup presented by BFGoodrich Tires is de meest aansprekende raceserie van de Mazda Road to 24 (# MRT24), de tegenhanger voor toerwagens van de Mazda Road to Indy (#MRTI) voor formule-auto’s. De Mazda Road to 24 begint op het basisniveau (grassroot) voor racers die het talent hebben om door te stoten naar de top van het Amerikaanse sportwagen en endurance racen, zoals de Rolex 24 Uur van Daytona. Zowel bij de MRT24 als de MRTI verdienen de kampioenen een Mazda-beurs om hun carrière te bespoedigen. De MX-5 Cup kampioen verdient een beurs van $ 200.000,-.

Mazda Motorsports, USA

Mazda Motorsports beschikt over het meest uitgebreide racecarrière-programma van alle autofabrikanten ter wereld. Het Mazda Road to 24 programma biedt een aantal beurzen om de coureurs op weg te helpen, te beginnen met de Global MX-5 Cup-serie en uitmondend in het Mazda Prototype team. De Mazda Road to Indy is een vergelijkbaar programma in Mazda-racers als de USF2000, Pro Mazda en Indy Lights. In elk raceweekend rijden er meer Mazda's op elk circuit in Noord-Amerika dan van welk ander merk ook. Mazda is ook de titelsponsor van de beroemde Mazda Raceway Laguna Seca in Monterey, Californië.

Blijf op de hoogte

Meest gelezen artikelen

Mazda CX-5 ‘Beste uit de Test’ bij onderzoek Consumentenbond

oktober 28, 2014 | 41048 keer gezien

De Mazda CX-5 is gekozen tot ‘Beste uit de Test’ i...

Nieuwe generatie benzinemotoren als alternatief voor diesels

maart 05, 2018 | 24984 keer gezien

De nieuwe generatie benzinemotoren, zoals deze afg...

Mazda maakt prijzen MX-5 ND en alle prijzen CX-3 benzine bekend

april 07, 2015 | 20948 keer gezien

Mazda heeft de prijzen bekendgemaakt van de nieuwe...

Nieuwe prijslijsten voor 2016 Mazda in Nederland

december 29, 2015 | 19630 keer gezien

Mazda heeft de prijzen van zijn modellengamma in N...