Mazda CX-5

Mazda in het Nationaal Zakenauto Onderzoek 2018

oktober 11, 2018
289 keer gezien
seats

Al tien jaar op rij wordt het Nationaal Zakenauto Onderzoek (NZO) uitgevoerd in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen, Automobiel Management en het RDC. Doelstelling is het uitvoeren van kwalitatief hoogstaand, betrouwbaar en actueel onderzoek op het gebied van de zakenauto. Het NZO geeft inzicht in wensen en eisen, maatregelen en gedrag (gedragsveranderingen), toetst actuele thema’s en heeft voorspellende waarde.

Uit dit onderzoek komt naar voren dat het aandeel van Mazda in de zakelijke markt met maar liefst 9,6 % is gegroeid. Het merk scoort ook bovengemiddeld goed in de Net Promoter Score (NPS). Deze tool peilt bij de respondent in welke mate hij of zij de zakenauto waarin ze rijden zou aanbevelen. Mazda verbetert zich op dit punt enorm met een score van +41 (komend van +24 vorig jaar en afgezet tegen een gemiddelde NPS score van +20) en scoort daarmee overall een plek in de top vier.

Bij de keuze van een zakenauto scoren factoren als wegligging, veiligheid en comfort het hoogst, in combinatie met een hoge instap, blijkt uit het NZO. Allemaal factoren die terug te vinden zijn bij het huidige gamma van Mazda.

Op de vraag welk merk men wil voor de volgende zakenauto kiest 2,1 % voor een Mazda. Een opmerkelijke score, omdat op dit moment het marktaandeel in de zakelijke markt 1,5 % is. Ofwel, meer mensen willen een Mazda dan er nu daadwerkelijk in rijden.

De daarmee gepaard gaande loyaliteit aan het merk Mazda is ook enorm gestegen: 37 % in 2016, 39 % in 2017 en 46 % in 2018 zegt dat hun volgende auto weer een Mazda is. Het resultaat is dat Mazda in de top 7 staat van meest attractieve merken. Het indexcijfer groeide van 105 naar 148 ten opzichte van het marktgemiddelde (een index van 148 betekent dat er 48% meer rijders voor het merk zouden kiezen dan nu).

Samengevat komt uit het NZO naar voren dat Mazda een goede en steeds meer interessante en verantwoorde keuze is bij het uitzoeken van een zakenauto.

Het volledige onderzoek kunt u hier downloaden op de website van de VNA.

Blijf op de hoogte

Meest gelezen artikelen

Mazda CX-5 ‘Beste uit de Test’ bij onderzoek Consumentenbond

oktober 28, 2014 | 41978 keer gezien

De Mazda CX-5 is gekozen tot ‘Beste uit de Test’ i...

Nieuwe generatie benzinemotoren als alternatief voor diesels

maart 05, 2018 | 27453 keer gezien

De nieuwe generatie benzinemotoren, zoals deze afg...

Mazda maakt prijzen MX-5 ND en alle prijzen CX-3 benzine bekend

april 07, 2015 | 21594 keer gezien

Mazda heeft de prijzen bekendgemaakt van de nieuwe...

Nieuwe prijslijsten voor 2016 Mazda in Nederland

december 29, 2015 | 20197 keer gezien

Mazda heeft de prijzen van zijn modellengamma in N...