WLTP

Wat is WLTP?

Je hebt deze term vast al weleens voorbij horen komen, het is veel in het nieuws geweest en we begrijpen dat het tot vragen en onduidelijkheid leidt. Daarom leggen we hier uit wat WLTP is en wat de gevolgen zijn voor de consument.

 

WLTP staat voor Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure. Deze test, die in plaats komt van de verouderde NEDC-test (New European Driving Cycle), meet de prestaties van auto's in veel meer verschillende rijomstandigheden. Lees hier meer over de verschillen tussen WLTP en NEDC.

Wat veranderd er met WLTP?mazda wltp

Tegenwoordig zijn auto's voorzien van opties als vierwielaandrijving en airconditioning, factoren die van invloed zijn op de emissies en het brandstofverbruik, maar die in de oude test buiten beschouwing bleven. Door deze en andere zaken realistischer te meten, zal WLTP ervoor zorgen dat de verbruikscijfers veel realistischer zijn dan nu.

 

In het kort:

  • Verbruikcijfers zijn realistischer
  • Opties worden meegenomen in de tests
  • Langere en eerlijkere testen
  • Inzicht in verbruikscijfers per uitvoering
  • Nauwkeurigere metingen

Veelgestelde vragen over WLTP

Per wanneer geldt de WLTP?

De WLTP is in september 2017 ingevoerd voor alle nieuw geproduceerde auto’s. Vanaf 1 september 2018 moeten alle nieuwe auto’s, ook modellen die al uitgebracht waren voor WLTP in ging, aan de nieuwe eisen voldoen. 

Wat is een rijcyclus?

Een rijcyclus is de manier waarop auto’s worden getest. Het zijn de omstandigheden waarin een auto getest wordt voor de WLTP. Dus hoe snel moet hij gaan, wat is de starttemperatuur, hoe lang op welk wegdek etc. Dit alles om er voor te zorgen dat de testresultaten zo min mogelijk afwijken van de daadwerkelijke uitstoot en het verbruik van de auto.

Heeft de WLTP cyclus invloed op de prijs van een auto?”

Het kan zijn dat er prijsverschil ontstaat naar aanleiding van de WLTP cyclus. Dit geldt voor elke autofabrikant. Op dit moment hebben wij hier nog geen concrete informatie over

Wordt het duidelijker hoe opties op de auto van invloed zijn op het brandstofverbruik?

Ja. Met WLTP wordt voor bestuurders en eigenaars precies inzichtelijk hoe het brandstofverbruik door uiteenlopende factoren kan worden beïnvloed, zoals verschillende banden en velgen, alarmsystemen, parkeersensoren, elektrisch bedienbare stoelen en andere opties. Bij de oude NEDC-test werd alleen gebruikgemaakt van een basismodel van elke auto.  

Geven de cijfers over het brandstofverbruik en de CO2-emissie een nauwkeurig beeld van mijn rijgedrag?

Net als bij elke laboratoriumtest zullen er verschillen zijn tussen de metingen in het laboratorium en de prestaties in de praktijk. De cijfers van WLTP zullen echter veel dichter in de buurt van de werkelijke rijomstandigheden liggen dan bij de oude test het geval was.

Waar vind ik meer informatie over dit onderwerp?

De RAI-vereniging heeft een speciale website met alle informatie over de WLTP, NEDC en meer. Bekijk hem hier. (u wordt doorgelinkt naar een externe website.)